یک لبخند زیبا و مرواریدی یکی از عواملی است که در زیبایی ظاهر و چهره افراد سهم زیادی دارد و نقش مهمی ایفا می کند. برای داشتن چنین دندان های زیبایی، دندانپزشکان انجام درمان ارتودنسی را پیشنهاد می کنند. ارتودنسی دندان ها یک روش دندانپزشکی است که هم جنبه درمانی و هم جنبه زیبایی و ترمیمی دارد. انجام ارتودنسی روی دندان ها یک درمان دائمی برای رفع انواع ناهنجاری های خفیف، متوسط و شدید دندانی است که نیاز به ترمیم و تمدید ندارد. برای انجام این درمان ممکن است متخصص ارتودنسی هر دو فک بیمار را ارتودنسی کند یا بریس های ارتودنسی را تنها روی یک ردیف از دندان های فک بالا یا فک پایین بیمار قرار دهد. در این مقاله ما شما را با ارتودنسی فک بالا، نحوه انجام آن و هدف از انجام آن آشنا می کنیم.
جلو بودن فک بالا یک ناهنجاری شایع است که می توان آن را با انجام ارتودنسی درمان کرد. جلو بودن فک بالا زمانی اتفاق می افتد که دندان های موجود در فک بالایی بیمار بیش از حد مجاز جلو باشند و بیشتر از یک الی دو میلی متر روی دندان های فک پایین بیمار هم پوشانی داشته باشند. در صورت وجود این ناهنجاری، مسلما دندان های مولر یا دندان های آسیاب عقبی به خوبی روی هم قرار نمی گیرند و باهم هم پوشانی پیدا نمی کنند. طبیعی است که در چنین شرایطی مشکلاتی مانند اشکال در جویدن مواد غذایی به وجود می آید؛ در نتیجه درمان این ناهنجاری از طریق انجام ارتودنسی فک بالا، لازم و ضروری است.
درمان ارتودنسی فک بالا با قرار دادن فک ها و دندان های موجود در فک بالا در یک محال مناسب به رفع مشکلات مختلفی کمک می کند. از جمله این مشکلات می توان به موارد زیر اشاره کرد:
بزرگترین دلیل ایجاد ناهنجاری فک بالا، مشکلات جنینی، ژنتیکی و مادرزادی هستند. سایر عواملی که در ایجاد این ناهنجاری نقش دارند عبارتند از:
گاهی ممکن است بیمار از وضعیت دندان های فک پایین خود کاملا راضی باشد یا به دلیل بیشتر دیده شدن دندان های فک بالایی در زمان لبخند زدن یا صحبت کردن بخواهد تنها دندان های این فک را ارتودنسی کند. در مواردی هم ابتدا ارتودنسی فک بالا انجام می شود و بعد از آن دندانپزشک بریس های ارتودنسی را روی دندان های فک پایین قرار می دهد. علت این امر این است که پس از جابهجایی دندان های فک بالایی، فضای بیشتر و بهتری برای انجام ارتودنسی روی دندان های فک پایین ایجاد می شود و انجام ارتودنسی در این شرایط راحت تر خواهد شد. در بعضی از موارد اگر دندان های هر دو فک همزمان ارتودنسی شوند، ممکن است فشارهای نامناسبی از طرف فک بالا به دندان های فک پایین وارد شود که این فشارها می توانند آسیب رسان باشند.
بیشتر مردم بر این باورند که ارتودنسی تنها یک درمان برای اصلاح وضعیت دندان ها است و کاربرد دیگری ندارد؛ اما حقیقت این است که انجام ارتودنسی در بسیاری از موارد می تواند به درمان و رفع ناهنجاری های فکی کمک کند. در درمان مشکلات فکی با استفاده از ارتودنسی از هر دو نوع بریس های ثابت و متحرک استفاده می شود؛ همچنین برای جابهجایی فک ها، دندانپزشک از لوازم و ابزار دیگری مانند هدگیر استفاده می کند. برای درمان مشکلات و ناهنجاری های فک ها و دندان ها، دندانپزشک ممکن است مجبور باشد که تعدادی از دندان های شما را بکشد تا فضای مناسب تری برای جابهجایی دندان ها ایجاد شود.
گاهی مشکلات و ناهنجاری های فک و دندان ها آن قدر شدید هستند که تنها با کمک ارتودنسی و ابزار و لوازم دندانپزشکی درمان نمی شوند. در این صورت ممکن است دندانپزشک انجام جراحی را در کنار ارتودنسی به شما پیشنهاد کند. ارتودنسی همراه با جراحی فک، حاصل همکاری ارتودنتیست و جراح فک و صورت است و ارتوسرجری نامیده می شود. برای انجام ارتوسرجری ابتدا لازم است که دندان های بیمار با کمک بریس های ثابت ارتودنسی کاملا مرتب شوند و در محل صحیحی قرار بگیرند. بعد از آن دندانپزشک شما را برای انجام جراحی فک به یک جراح فک و صورت ارجاع می دهد.
جراح بدون برداشتن بریس های ثابت ارتودنسی از روی دندان ها، جراحی فک را انجام داده و فک شما را به محل صحیحی جابهجا می کند. بعد از انجام جراحی فک شما باید درمان ارتودنسی خود را از ۶ ماه تا یک سال ادامه بدهید.
پس از معاینه وضعیت دندان ها و فک ها در جلسه ملاقات با ارتودنتیست و بعد از آن بررسی تصاویر رادیوگرافی، او یک هزینه تقریبی را برای انجام ارتودنسی فک بالا اعلام می کند. هزینه لازم برای انجام این درمان در بیماران مختلف باهم فرق دارد و به عوامل مختلفی مانند میزان دستمزد دندانپزشک، شدت ناهنجاری، نوع ناهنجاری، سن، منطقه جغرافیایی، نیاز یا عدم نیاز به جراحی و… بستگی دارد. ارتودنسی دو فک هزینه های بیشتری را نسبت به ارتودنسی یک فک به بیمار تحمیل می کند.
بیشتر بخوانید :
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.