ارتودنسی دندان چند مرحله دارد؟ ارتودنسی فرایندی است که از چند مرحله به منظور رفع مشکلات و ناهنجاری های فک و دندان تشکیل شده است. ارتودنسی دندان از جمله روش های درمانی تقریباً طولانی است که با توجه به نوع و شدت ناهنجاری به زمان مشخصی نیاز دارد.
در ارتودنسی دندان با استفاده از اجزائی مثل براکت، سیم و کش ارتودنسی دندان ها به حرکت درآمده و در جایگاه مطلوب و درست هدایت می شوند. در این روش هیچ گونه آسیبی متوجه دندان ها و ریشه های آن ها نمی شود. قرارگیری و نصب دستگاه ارتودنسی طبق مراحل مختلفی انجام می شود. در این مقاله قصد داریم در خصوص مراحل ارتودنسی به بحث و گفتگو بنشینیم و اطلاعات جامع و کاملی در این خصوص ارائه کنیم.
ارتودنسی با توجه به هدف درمان از مراحل متفاوتی تشکیل شده است. کسی که به منظور زیبایی اقدام به انجام ارتودنسی می کند با فردی که هدفش درمان است مراحل یکسانی را طی نمی کنند. بنابراین تعداد مراحل ارتودنسی دندان با تواجه به خواسته و انتظارات بیمار تا حدی با یکدیگر متفاوت است.
از آن جا که هدف درمان خواه زیبایی باشد و خواه سلامتی و درمان، باید مراحل اولیه به طور نسبتاً یکسانی انجام شوند. لازم به ذکر است که تعداد مراحل ارتودنسی دندان بر هزینه ارتودنسی بی تأثیر نبوده و هر چه تعداد آن ها بیشتر باشد، بالطبع هزینه نیز بالاتر خواهد رفت.
اولین مرحله معمولاً شامل معاینه و بررسی مشکلات دهان و دندان است. در این مرحله مشکل و ناهنجاری فک و دندان مشخص می شود. در این جلسه، متخصص ارتودنسی در خصوص نوع مشکل و روش درمان توضیحاتی را به بیمار ارائه می کند.
مرحله دوم انجام رادیوگرافی است که با استفاده از اشعه ایکس برای ارزیابی دقیق تر و تشخیص درست تر انجام می شود. با انجام رادیوگرافی از تک تک دندان ها، مشکلات مربوط به دندان ها و طرز قرارگیری ریشه های آن ها نمایان می شود.
در صورت وجود مشکل، همه آن ها قبل از نصب و قرارگیری دستگاه ارتودنسی روی دندان ها، برطرف می شوند؛ لذا این مرحله یکی از مراحل مهم ارتودنسی دندان به شمار می آید.
مرحله سوم با انجام ارزیابی و مشاهده دقیق عکس انجام می شود. متخصص ارتودنسی با توجه به عکس دندان ها نظر قعطی خود را در خصوص نوع مشکل و روش درمان به بیمار اعلام می کند.
مرجله چهارم شامل اطمینان حاصل کردن از سلامت لثه و دندان هاست. متخصص ارتودنسی قبل از شروع درمان ارتودنسی، سلامت دهان و دندان را ارزیابی و از عملکرد درست آن ها اطمینان حاصل می کند.
در صورت وجود هر گونه مورد مشکوک، بیمار برای رفع آن به متخصصین آن حوزه ارجاع داده می شود. به عنوان مثال بیمار دارای مشکل لثه را به پریودنتییست معرفی می کند.
در مرحله پنجم متخصص ارتودنسی به انجام جرم گیری دندان ها و رفع پوسیدگی آن ها می پردازد. اگر دندان ها از سلامت کامل برخوردار نباشند، انجام ارتودنسی اقدامی بی معنا خواهد بود. در این صورت نتیجه ارتودنسی موفقیت آمیز نخواهد بود.
اگر کار ترمیم و جرم گیری دندان ها انجام نشود، در طول دوره درمان دندان ها شدیداً دچار آسیب دیدگی می شوند؛ چون مسواک زدن در دوره درمان ارتودنسی کار آسانی نبوده و با مشکل روبروست.
در مرحله ششم بعد از رفع مشکل دهان و دندان در صورت صلاحدید متخصص ارتودنسی برای استفاده از ارتودنسی متحرک، از دندان ها قالب گیری می شود. در این جلسه از دندان های فک بالا و پایین قالب گرفته شده و با استفاده از این مرحله، مراحل دیگر انجام می شوند.
برای انجام ارتودنسی از دو نوع روش ثابت و متحرک استفاده می شود. در ارتودنسی ثابت دستگاه ارتودنسی روی دندان ها چسبانده شده و تا پایان دوره درمان روی آن باقی می ماند.
ارتودنسی متحرک بر خلاف ارتودنسی ثابت به دندان ها وصل نمی شود. از اینرو در طول دوره درمان می توان آن را از دهان خارج کرده و مجدداً در دهان قرار داد. از ارتودنسی ثابت معمولاً برای رفع مشکلات و ناهنجاری های شدید استفاده شده و در زمانی کاربرد دارد که تمام دندان های دائمی فرد درآمده باشند. دستگاه های ارتودنسی ثابت به چند نوع مختلف وجود داشته و دندان ها را صاف و مرتب می کنند. این روش ها عبارتند از:
نصب براکت های ارتودنسی روی دندان با طی مراحل مختلفی قابل انجام است. این فرایند از مراحل زیر تشکیل می شود:
پس از ارزیابی و بررسی های اولیه، درمان ارتودنسی شروع می شود. پیش از نصب براکت ها ابتدا باید دندان ها تمیز و خشک شوند. پس از آن چسب دندانپزشگی روی دندان ها زده می شود. با انجام این اقدامات مرحله نصب براکت روی دندان مهیاست.
جسباندن براکت ها روی دندان نیز از جمله مراحل ارتودنسی محسوب شده که برای متصل کردن آن ها از سیم ارتودنسی استفاده می شود. سیم از میان همه براکت ها عبور می کند. سیم ارتودنسی نه تنها براکت ها را به یکدیگر وصل می کند بلکه همچنین نیروی لازم برای حرکت دندان ها را نیز فراهم می آورد. اگر فشار بیشتری برای حرکت دندان ها لازم باشد، از کش های ارتودنسی استفاده می شود.
تنظیم براکت و سیم ارتودنسی از جمله مراحل ارتودنسی ثابت است. هر 4 – 3 هفته یکبار باید بیمار به مطب مراجعه کرده و ویزیت شود. در صورت نیاز به تعویض کش ها یا تنظیمات سیم و براکت ها، این کار صورت می گیرد. با انجام تنظیمات احتمال دارد درد کمی تجربه شود.
با اتمام دوره درمان، بریس ها و دستگاه ارتودنسی از روی دندان ها برداشته می شوند. این کار در حوزه اختیارات متخصص ارتودنسی است و می تواند بین 36 – 6 ماه طول بکشد.
استفاده از این ابزار ارتودنسی جزء آخرین مرحله محسوب می شود. دندان ها بعد از به پایان رسیدن درمان، تمایل به بازگشت به وضعیت اولیه دارند. نگهدارنده مانع از این کار شده و نتیجه درمان را تثبیت می کند.
بیشتر بخوانید:
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.