همان طور که شما می دانید، ارتودنسی یک روش درمانی و ترمیمی برای اصلاح و مرتب کردن دندان های به هم ریخته و نامرتب است. با استفاده از ارتودنسی حتی می توان نامنظم ترین و به هم ریخته ترین دندان ها را درمان کرد و لبخندی زیبا، مرتب و جذاب ساخت. تصور اکثر مردم این است که ارتودنسی دندان ها تنها برای رفع مشکلات و ایرادات دندانی استفاده می شود و هیچ کاربرد دیگری ندارد؛ اما واقعیت امر این است که از این روش همچنین می توان در اصلاح وضعیت فک هایی که در موقعیت نامناسب و اشتباهی واقع شده اند، استفاده کرد.
هرچند در همه مواقع با انجام ارتودنسی به تنهایی نمی توان ناهنجاری های فکی را درمان کرد؛ اما در موارد خاصی که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد می توان از این روش در اصلاح فک هایی که ناهنجاری دارند استفاده کرد.
در این مقاله ما شما را با ارتودنسی فک جلو آشنا می کنیم و به شما خواهیم گفت که چرا انجام ارتودنسی و اصلاح فک هایی که در موقعیت مناسبی نیستند ضرورت دارد.
گاهی به دلایلی هم چون دلایل مادرزادی و ژنتیکی، فک های بیمار در یک موقعیت مناسب قرار نگرفته اند و باهم تناسب ندارند. در چنین شرایطی ممکن است یکی از فک ها بیشتر از حد استاندارد جلو آمده باشد و همین امر باعث شود که دندان های مولر یا دندان های آسیاب عقبی بیمار به خوبی روی هم قرار نگیرند. در این حالت هنگام جویدن غذا و مواد خوراکی یا در زمان بستن دهان، دندان ها باهم قفل نمی شوند و این مسئله می تواند بسیار دردسرساز باشد و مشکلات ثانویه ای را برای بیمار ایجاد کند. یکی از راه هایی که برای حل این مشکل و درمان ناهنجاری فکی وجود دارد، انجام ارتودنسی فک جلو است.
برای انجام این کار دندانپزشک بریس های ارتودنسی ثابت یا متحرک را روی دندان های بیمار قرار می دهد و وضعیت فک ها را اصلاح می کند.
عمده ترین دلیل جلو بودن یکی از فک ها نسبت به فک دیگر، دلایل ژنتیکی و نابرابری رشد فک ها است. در این وضعیت یکی از فک ها تا زمان بعد از بلوغ و سفت شدن استخوان فک، رشد کمی دارد و برعکس فک دیگر به صورت عادی به رشد خود ادامه می دهد یا ممکن است یکی از فک ها رشد عادی داشته باشد و فک دیگر بیش از اندازه رشد کند. از دلایل دیگر ایجاد ناهنجاری جلو بودن فک می توان به عدم مراقبت صحیح از دندان ها، رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان ها، عفونت لثه ها و… اشاره کرد.
نکته بسیار مهمی که درباره انجام ارتودنسی فک جلو باید بدانید این است که انجام این درمان در بزرگسالان با جابهجایی کم فک ها همراه است؛ زیرا در بزرگسالان استخوان های فک رشد خود را کامل کرده اند و دیگر قابلیت انعطاف ندارند. اگر استخوان های فک سفت شوند و قابلیت شکل پذیری خود را از دست بدهند، دیگر نمی توان با انجام ارتودنسی و به راحتی آن ها را جابهجا کرد. دندانپزشکان توصیه می کنند که در زمان کودکی فرزندان خود را جهت معاینه و چکاپ به مطب های دندانپزشکی ببرید؛ زیرا در کودکی می توان ناهنجاری های فکی و دندانی را به راحتی درمان کرد.
برای جابهجایی فک ها در کودکان، دندانپزشک می تواند با استفاده از قرار دادن بریس های ارتودنسی و ابزار دندانپزشکی دیگری مانند هدگیرها، فکی که کمتر رشد داشته را برای رشد بیشتر تحریک کند و روند رشد فک دیگر را به تاخیر بیندازد و به این ترتیب ناهنجاری های فکی را به راحتی اصلاح کند.
در بزرگسالان به دلیل تکمیل رشد استخوان فک، جابهجایی فک ها با کمک ارتودنسی به مقدار بسیار کمی صورت می گیرد و تنها با کمک ارتودنسی نمی توان فک هایی را که شدیدا مشکل دارند جابهجا کرد. در چنین بیمارانی از انجام جراحی فک در کنار ارتودنسی استفاده می شود که به آن ارتوسرجری می گویند. برای درمان ارتوسرجری لازم است که ابتدا متخصص ارتودنسی دندان های بیمار را کاملا مرتب کند؛ سپس بعد از گذشت یک دوره دو الی سه ساله ارتودنسی، هنگامی که دندان ها کاملا منظم شدند، جراح فک و صورت دست به کار می شود و با انجام جراحی فک ها را جابهجا کرده و به محل مناسبی هدایت می کند.
در طول دوره جراحی بریس های ارتودنسی از روی دندان ها برداشته نمی شوند و این بریس ها همچنان تا پایان دوره نقاهت جراحی فک روی دندان ها قرار دارند و بعد از آن به مدت ۶ ماه تا یک سال، درمان ارتودنسی ادامه پیدا می کند تا روند ارتوسرجری تکمیل شود.
دندانپزشکان توصیه می کنند که حتی اگر مشکل جلو بودن فک شما آنقدر شدید نیست که ظاهر شما را زشت نشان دهد، باز هم به دلایل زیر آن را درمان کنید:
هزینه لازم برای انجام ارتودنسی فک جلو تنها توسط ارتودنتیست می تواند تخمین زده شود. هزینه های لازم برای انجام این درمان به عوامل متعددی مانند نوع ارتودنسی، طول دوره درمانی، نیاز یا عدم نیاز به جراحی فک، دستمزد دندانپزشک و… بستگی دارد و به همین دلیل در افراد مختلف متفاوت است؛ همچنین در بعضی از موارد هزینه های انجام ارتودنسی فک جلو را بیمه های درمانی پرداخت می کنند.
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.