ارتودنسی ثابت چگونه عمل می کنند؟ ارتودنسی یکی از زیر شاخه های رشته دندانپزشکی است که به اصلاح ناهنجاری های دندانی و فک بیمار می پردازد تا دندان ها در جای صحیح خود قرار بگیرند و طرح لبخند بیمار متعادل و زیبا شود. برخی از ابزارهای ارتودنسی برای تغییرات اولیه دندان ها به کار می روند اما برخی از آنها جهت تغییر و اصلاح رشد اجزا صورت به کارمی روند پس به نوعی کاربرد ارتوپدیکی نیز دارند؛ البته بعضی از این تجهیزات به طور همزمان هم کاربرد ارتوپدیکی و هم ارتودنسی را با هم دارند.
در ارتودنسی ثابت چون علاوه بر دندان ها ریشه دندان ها نیز حرکت داده می شوند و چون نیاز به همکاری بیمار ندارد؛ ارتودنتیست می تواند کنترل بیشتری برای درمان ناهنجاری های فک و دندان داشته باشد.
در ارتودنسی ثابت گاهی ضرورت کشیدن یک دندان وجود دارد که ارتودنتیست معمولاً آسیاهای کوچک فک بالا و پایین را می کشد اما تا حد ممکن دندان های نیش کشیده نمی شوند اگر دستور کشیدن دندان ها به خوبی توسط ارتودنتیست انجام شود؛ فاصله بین دندانی از بین خواهد رفت.
طول دوره درمانی می تواند بین 1 الی 2 سال باشد که این امر به شدت نامرتبی های دندان و فک بستگی دارد که بیمار باید برای چکاپ هر 4 هفته یکبار نزد ارتودنتیست خود برود تا ارتودنتیست با تنظیم سیم، اورینگ و فنرها باعث حرکت دندان ها شود.
ارتودنسی ثابت باید توسط یک ارتودنتیست ماهر و با تجربه انجام شود؛ زیرا به دلیل ظرافت و پیچیدگی کاری و ارائه بهترین روش درمانی و طولانی بودن دوره درمانی، متخصص 3 الی 4 سال بعد از گذراندن دندانپزشکی عمومی می تواند تخصص خود را بگیرد.
اجزای ارتودنسی ثابت شامل بریس ها، اورینگ ها، سیم های ارتودنسی و الاستیک ها یا کش های ارتودنسی هستند.
از انواع ارتودنسی ثابت می توان به موارد زیر اشاره نمود:
این بریس ها از جنس فولاد ضد زنگ ساخته می شوند که ارتودنتیست در این روش ابتدا براکت ها بر روی دندان میچسباند، سپس یک سیم از بین براکت ها رد می شود که با کش به براکت متصل می شود این کش در هر جلسه ویزیت قابلیت تعویض دارد اما سیم ها ممکن است در هر جلسه تعویض نشوند اما براکت ها تا پایان دوره درمانی بر روی دندان ها باقی می مانند در این روش براکت ها با فشار به دندان ها باعث حرکت و جابه جایی دندان ها در مسیر صحیح خود می شوند.
در این روش به جای استفاده از کش از گیره های خود تنظیم شونده استفاده می شود، درنتیجه در این روش اصطحکاک دندان ها کمتر است و بیمار نیاز کمتری به ویزیت خواهد داشت در این روش چون فعالیت روی سطح بیرونی تیوب است پس نامرتبی دندان ها سریع تر رفع می شود و به طور همزمان نیز عمودی کردن دندان های خوابیده و رفع چرخش های دندانی انجام می شود.
ابن نوع بریس ها به خاطر شفاف بودنشان به راحتی در دیدرس افراد قرار نمی گیرند، در نتیجه بزرگسالان و نوجوانان از این نوع ارتودنسی استقبال زیادی کرده اند؛ اما این نوع ارتودنسی نسبت به ارتودنسی فلزی بزرگ تر است و به دلیل مقاومت پایینی که دارد بیشتر برای درمان فک بالا مورد استفاده قرار می گیرد.
ارتودنسی لینگوال به صورت مخفی است که به پشت دندان ها چسبانده می شود و با توجه به شرایط دندانی بیمار به صورت سفارشی ساخته می شود که از آنجایی که از نزدیک قابل مشاهده نیستند در رسته «ارتودنسی نامرئی» نیز قرار می گیرند که از مشکلات استفاده از این روش می توان به دشواری در تمیز کردن دندان ها، مشکلات اولیه در تکلم و درد در زبان اشاره کرد. ارتودنتیست بعد از تکمیل فرایند درمانی به منظور حفظ نتیجه درمان استفاده از ریتنر را به بیمار توصیه می کند.
برخی از تجهیرات ارتودنسی را نمی توان از دندان خارج کرد و به صورت ثابت بر روی دندان ها قرار می گیرند که به نام «ارتودنسی ثابت» شناخته می شوند، اما برخی از تجهیزات قابلیت خارج شدن از دهان و فک را دارند که به این تجهیزات «ارتودنسی متحرک» می گویند.
متخصص ارتودنسی با توجه به نوع مشکل و شدت ناهنجاری های دندان و فک بیمار استفاده از یکی از این تجهیزات را برای بیمار توصیه خواهد کرد که ارتودنسی متحرک به دلیل اینکه برای مسواک زدن می توان آن را خارج کرد راحت تر است اما این امکان وجود دارد که بیمار آن را گم کند که در این صورت پروسه درمانی می تواند طولانی تر شود.
اگر بیمار از بریس ها به خوبی مواظبت کند درمان سریع تر انجام خواهد شد و بریس ها زودتر از دندان خارج خواهند شد؛ برای رعایت بهداشت و دندانی لازم است که بیمار به صورت روزانه به مسواک زدن بپردازد و از برس های بین دندانی نیز استفاده کند تا از عوارضی مانند پوسیدگی دندان نیز بتوان جلوگیری کرد.
بعد از گرفتن وقت نزد ارتودنتیست خود می روید و انتظارات خود را به او می گویید؛ او با توجه به سخنان شما، نوع ناهنجاری فک و دندانی و سن شما یکی از روش های درمانی ارتودنسی ثابت را اتخاذ خواهد کرد.
سپس ارتودنتیست هزینه و مراحل انجام کار را به شما می گوید تا به راحتی بتوانید به درمان فک و دندان خود بپردازید و نتیجه مطلوب را به دست آورید.
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.