ناهنجاری های فکی و دندانی از مشکلات شایعی هستند که در بسیاری از افراد وجود دارند. همه افراد با دندان ها و چهره ای بی نقص به دنیا نمی آیند و حتی سلبریتی هایی که دندان های بسیار مرتب و یک لبخند هالیوودی جذاب دارند نیز از این قاعده مستثنی نیستند. بسیاری از سلبریتی های معروف، لبخند زیبای خود را مدیون علم دندانپرشکی و انجام ارتودنسی هستند. یکی از شایع ترین مشکلات فکی و دندانی که در بین افراد وجود دارد، مشکل جلو بودن یک یا تعداد زیادی از دندان ها است.
گاه حتی ممکن است تمامی دندان های موجود در یک فک بیمار، بیشتر از حد و اندازه استاندارد خود جلو آمده باشند و منظره زشتی را ایجاد کنند. در این مقاله ما قصد داریم شما را با روش های مختلف حل این مشکل و ناهنجاری آشنا کنیم. یکی از راه های درمان این مشکلات و ناهنجاری ها، انجام ارتودنسی عقب بردن دندان ها است.
ارتودنسی عقب بردن دندان ها با هدف های مختلفی انجام می شود که شاید ابتدایی ترین هدف انجام این کار که تقریبا همه مردم با آن آشنایی دارند، بهبود وضعیت ظاهری و لبخند بیمار است. از دیگر هدف هایی که انجام ارتودنسی فک بالا دنبال می کند می توان به موارد زیر اشاره کرد:
برای عقب بردن دندان ها با کمک ارتودنسی از انواع مختلف ارتودنسی استفاده می شود. برای انجام این کار می توان از بریس های ارتودنسی ثابت و متحرک استفاده کرد؛ همچنین با کمک یک سری ابزار و لوازم دندانپزشکی مانند هدگیر می توان از رشد بیش از حد دندان ها به جلو در کودکی جلوگیری کرد. در صورت لزوم برای عقب بردن دندان های بیمار، دندانپزشک ممکن است یک یا تعدادی از دندان های او را بکشد تا فضای بیشتری در دهان بیمار برای جابهجایی دندان ها ایجاد شود. در صورتی که ناهنجاری های فکی و دندانی آن قدر پیشرفته باشند که تنها با کمک ارتودنسی درمان نشوند، دندانپزشک ممکن است از جراحی فک نیز در کنار درمان ارتودنسی استفاده کند. عمل جراحی فک همراه با ارتودنسی را ارتوسرجری می گویند.
مشکلات و ناهنجاری های فکی و دندانی در صودت تشخیص به موقع، به راحتی درمان می شوند؛ همچنین طول دوره درمانی ناهنجاری هایی که زود تشخیص داده شده باشند، کوتاه تر است و این درمان هزینه های کمتری را به شما تحمیل می کند. بهترین و مناسب ترین سن برای تشخیص ناهنجاری ها و مشکلات دندانی و فکی، کودکی و ترجیحا هفت الی هشت سالگی است. بهتر است کودک خود را در این سن به نزد یک دندانپزشک ببرید تا او با معاینه و بررسی دقیق وضعیت فک ها و دندان های او، ناهنجاری های احتمالی را به موقع درمان کند.
همچنین در سنین کودکی می توان از بروز بسیاری از ناهنجاری های مربوط به فک و دندان ها در آینده جلوگیری کرد. در صورتی که بیمار به جراحی فک نیاز داشته باشد و نتوان مشکل او را تنها با استفاده از ارتودنسی درمان کرد، بهترین سن برای انجام جراحی، ۱۸تا ۴۵ سالگی است؛ زیرا برای اتجام جراحی فک باید رشد فک های بیمار تکمیل و متوقف شده باشد.
طول دوره درمانی برای عقب بردن دندان ها در بیماران مختلف متفاوت است و به عوامل متعددی بستگی دارد. یکی از عوامل تاثیرگذار در طول دوره درمان عقب بردن دندان ها، سن بیمار است. در صورتی که درمان عقب بردن فک بالا در سن پایین تر انجام شود، طول دوره درمانی کوتاه تر است و هرچقدر سن بیمار بیشتر شود، مشکلات و ناهنجاری های او شدیدتر شده و درمان آن ها مشکل تر خواهد بود؛ درنتیجه درمان عقب بردن دندان ها در کودکان نیازمند صرف مدت زمان کمتری است. یکی دیگر از عواملی که در افزایش یا کاهش طول دوره درمان تاثیرگذار است، نوع درمان است. طول تقریبی درمان عقب بردن دندان ها با کمک بریس های متحرک بین ۶ تا ۱۸ ماه بوده و برای بریس های ثابت، این دوره درمانی بین یک تا سه سال طول می کشد.
درمان عقب بردن دندان ها با کمک جراحی فک سه مرحله دارد که شامل انجام ارتودنسی، انجام جراحی فک و ادامه دادن ارتودنسی است و این دوره به طور میانگین بین ۴ تا ۶ سال طول می کشد.
هزینه های لازم برای درمان عقب بردن دندان ها با کمک ارتودنسی در بیماران مختلف متفاوت است و تنها توسط متخصص ارتودنسی تعیین می شود. کم یا زیاد بودن هزینه های این درمان به عوامل زیر بستگی دارد:
عقب بردن دندان ها با ارتودنسی، جنبه درمانی دارد و بیشتر بیمه های درمانی هزینه های انجام این کار را پرداخت می کنند. برای اطلاع بیشتر از این موضوع و نحوه پرداخت این هزینه ها می توانید از بیمه درمانی خود سوال کنید و در صورتی که بیمه شما هزینه های درمانی را تقبل نکند، می توانید از بیمه های تکمیلی دندانپزشکی استفاده کنید.
بیشتر بخوانید:
داشتن دندان های سالم اعتماد به نفس شما را بهبود می بخشد. زمانی که دندان های شما سالم و سفید باشند، راحت تر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. شما هم چنین با اعتماد به نفس بیشتر در هنگام صحبت و در اجتماع صحبت می کنید، زیرا می دانید که لبخند چشم گیری دارید.